Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)
Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. είναι ΝΠΔΔ, ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διέπεται από τις διατάξεις του Νόμου 1514/85 και του Προεδρικού Διατάγματος 164 (ΦΕΚ 131/3.6.03), έχει έδρα την Ανάβυσσο Αττικής και αποτελείται από τρία Ερευνητικά Ινστιτούτα: (α) Ωκεανογραφίας, (β) Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων, (γ) Θαλάσσιας Βιολογίας. Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών. Διαθέτει τρία (3) επανδρωμένα ωκεανογραφικά σκάφη, δύο (2) τηλεκατευθυνόμενα και ένα (1) επανδρωμένο υποβρύχια οχήματα για την διεξαγωγή της θαλάσσια έρευνας. Το προσωπικό του ΕΛΚΕΘΕ αποτελείται από ερευνητικό, τεχνικό, νομικό, ναυτικό και διοικητικό προσωπικό το οποίο ανέρχεται περίπου σε 400 άτομα συνολικά. Το προσωπικό του ΕΛΚΕΘΕ εργάζεται στην Ανάβυσσο, τον Άγιο Κοσμά, το Ηράκλειο της Κρήτης και τη Ρόδο.
Σκοπός του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. είναι η διεξαγωγή επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, η πειραματική ανάπτυξη και επίδειξη, η διάδοση και εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας, ιδιαίτερα στους τομείς της μελέτης και προστασίας της υδρόσφαιρας, των οργανισμών της, των ορίων της με την ατμόσφαιρα, την ακτή και το βυθό, των φυσικών, χημικών, βιολογικών και γεωλογικών συνθηκών που επικρατούν και διέπουν τα παραπάνω συστήματα, με (α) παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, (β) υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό, (γ) οικονομική τους εκμετάλλευση είτε από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. ή και τους εργαζόμενους σ’ αυτό ή και από τρίτους.
Για την επίτευξη των σκοπών του, το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.:
- Σχεδιάζει και εκτελεί ερευνητικά και τεχνολογικά προγράμματα, έργα και εκπονεί μελέτες με ανάλογο αντικείμενο.
- Προωθεί την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς, ΑΕΙ και συναφή Ερευνητικά Ιδρύματα της ημεδαπής και αλλοδαπής καθώς και νομικά και φυσικά πρόσωπα.
- Ειδικεύει επιστήμονες στους πιο πάνω τομείς.
- Συμβάλλει στην εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
- Παρέχει επιστημονικές και τεχνολογικές πληροφορίες διαθέτοντας την κατάλληλη ηλεκτρονική διασύνδεση.
- Παράγει προϊόντα και παρέχει υπηρεσίες σχετικά με τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα.
- Εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς οργανισμούς με συναφείς δραστηριότητες.
Το Ινστιτούτο Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (Ι.ΘΑ.ΒΙ.Π.Ε.Υ.) περιλαμβάνει τον Τομέα Αλιείας και τον Τομέα Εσωτερικών Υδάτων. Οι γενικοί στόχοι της ερευνητικής δραστηριότητας του Τομέα Αλιείας του Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων, τα τελευταία χρόνια, αφορούν στους ακόλουθους άξονες: 1) Επίτευξη ορθολογικής διαχείρισης των αλιευμάτων, 2) Ανάπτυξη νέων μοντέλων αλιευτικής διαχείρισης, 3) Μελέτη της επίδρασης της αλιείας στα θαλάσσια οικοσυστήματα και 4) Ανάπτυξη βάσης δεδομένων και κατάλληλων λογισμικών για την επεξεργασία αλιευτικών δεδομένων. Το ερευνητικό και τεχνικό προσωπικό του Τομέα περιλαμβάνει επιστήμονες εξειδικευμένους στη θαλάσσια βιολογία και οικολογία, στην αλιευτική βιολογία, στη διαχείριση ιχθυαποθεμάτων, στην αλιευτική τεχνολογία. Οι ερευνητικές δραστηριότητες του Ι.ΘΑ.ΒΙ.Π. καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο του τομέα των θαλασσίων ερευνών κι εφαρμογών και συμβάλλουν στην παροχή υψηλού επιπέδου επιστημονικής πληροφορίας η οποία υποστηρίζει τη διαμόρφωση διαχειριστικών σχεδίων στο πλαίσιο οικοσυστημικής προσέγγισης τόσο στον τομέα της αλιείας, όσο και στην εφαρμογή οδηγιών που αφορούν στην ανάπτυξη στρατηγικής για την επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης, αλλά και θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού. Η υποδομή του Ινστιτούτου αλλά και το εξειδικευμένο προσωπικό του επιτρέπουν την εκτέλεση άρτιου επιστημονικού έργου.
Στοιχεία επικοινωνίας
Δρ Αθανάσιος Μαχιάς
Συντονιστής του Έργου – Διευθυντής Ερευνών
Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)
46,7 χλμ λεωφ. Αθηνών-Σουνίου 19013, Ανάβυσσος Αθήνα Ελλάδα
Τ: 210 9856702
Φ: 2109811713
Ε: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
W: http://www.hcmr.gr, http://imbriw.hcmr.gr/en