Accessibility Tools

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης   

Πρόταση 10: AlCor


Πρόταση 10: AlCor

Καταγραφή και χαρακτηρισμός κοραλλιγενών βιοκοινοτήτων και βενθικών μάκρο-απορριμμάτων στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων


Πότε:
 Ιούλιος 2022
Πού: Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων
Τι: Καταγραφή φυσικών υφάλων σε βάθη >40 μέτρων με χρήση τεχνολογικών μέσων
Ποιος: Εργαστήριο Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας & Διαχείρισης Οικοσυστημάτων, Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Οι κοραλλιγενείς σχηματισμοί (Τύπος Οικοτόπου Ύφαλοι 1170’) χαρακτηρίζονται από υψηλή παραγωγικότητα, πλούσια βιοποικιλότητα, και αποτελούν σημαντικά αλιευτικά πεδία. Ωστόσο, παραμένουν ένα από τα λιγότερο μελετημένα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου, κυρίως λόγω της δυσκολίας πραγματοποίησης υποθαλάσσιας έρευνας σε βραχώδεις περιοχές βάθους >30 μέτρων. Στο πλαίσιο της δράσης AlCor που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα RePhil, το Ε/Σ ΦΙΛΙΑ αξιοποιήθηκε για την καταγραφή φυσικών υφάλων στην περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων σε βάθη >40 μέτρων. Στόχος της δράσης AlCor ήταν ο χαρακτηρισμός φυσικών υφάλων, με έμφαση στους κοραλλιγενείς σχηματισμούς, ως προς τη βιοτική τους σύνθεση, την οικολογική τους κατάσταση, και την αλληλεπίδραση τους με βενθικά μάκρο-απορρίμματα.

Το πρόγραμμα RePhil μέσω της συγκεκριμένης δράσης, έδωσε τη δυνατότητα σε νέους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να συμμετέχουν σε εργασίες πεδίου με το Ε/Σ ΦΙΛΙΑ, να συνεργαστούν με καταρτισμένο ερευνητικό προσωπικό του ΕΛΚΕΘΕ, και να αποκτήσουν εμπειρία σε σύγχρονα τεχνολογικά μέσα (ROV, multibeam echosounder, CTD). Με τον τρόπο αυτό τους δόθηκε η ευκαιρία να παρατηρήσουν σε πραγματικό χρόνο, και να καταγράψουν με οπτικά μέσα, τη ζωή και τις δυνητικές απειλές των φυσικών υφάλων σε βάθη μεγαλύτερα από το επιτρεπόμενο όριο της αυτόνομης κατάδυσης.

Οι οπτικές καταγραφές με ROV αξιοποιήθηκαν περεταίρω για τη διερεύνηση της βιοποικιλότητας, την εκτίμηση της σχετικής αφθονίας επιλεγμένων βενθικών ειδών, το ποσοστό νέκρωσης βενθικών ειδών, καθώς και την παρουσία, τον τύπο και τη σχετική αφθονία μάκρο-απορριμάτων, και τη συχνότητα αλληλεπίδρασης των βενθικών ειδών με τα μάκρο-απορρίματα. Επιπλέον, τα δεδομένα του multibeamechosounder θα χρησιμοποιηθούν για τη χαρτογράφηση του πυθμένα στις περιοχές ενδιαφέροντος, και θα γίνει φυσικο-χημικός χαρακτηρισμός της στήλης του νερού από τα δείγματα που συλλέχθηκαν με φιάλες Niskin και CTD. Το σύνολο της πληροφορίας θα χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης των κοραλλιγενών βιοκοινοτήτων, την ανάδειξή τους, και την παροχή ποσοτικών δεδομένων για τη μελλοντική παρακολούθηση και λήψη κατάλληλων διαχειριστικών μέτρων προστασίας.

#rephilproject #hcmr #ntua #researchvessel #fisheriesvessel #researchexpedition #fisheriesresearch